Vedtægt for
Svendborg Kirkegårde – Kapel & Krematorie
Assistens, Fredens og Sct. Jørgens Kirkegårde
Valdemarsgade 71, 5700 Svendborg
Svendborg Kommune
Svendborg Provsti, Fyens Stift
Det er Svendborg Kirkegårde – Kapel & Krematories formål:
• At begrave vore døde.
• At kremere vore døde.
• At kirkegårdene fremstår som værdige og godt vedligeholdte begravelsespladser.
• At skabe gode rammer for bisættelser og begravelser i kapellet.
• At værne om kulturhistoriske værdier.
Visioner:
Svendborg Kirkegårde – Kapel & Krematorie skal af pårørende, besøgende, bedemænd og andre interessenter opleves som:
• Et værdigt og godt vedligeholdt anlæg for folkekirkens medlemmer, samt for personer fra andre trossamfund, der ønsker bisættelse, kremering eller begravelse.
• En kirkegård med mange forskellige gravstedstyper.
• Vi forstår brugernes behov for at udfolde sig ved deres kæres grave. Mulighederne er forskellige for de forskellige gravstedstyper.
• Et sted for ro, fordybelse og eftertanke. Dette opnås bl.a. ved kirkegårdenes forskelligartede anlæg og de mange flotte træer og beplantninger.
• Et sted hvor brugerne er tilfredse med kirkegårdene, kapellet, krematoriet, administration og personalet.
• Et sted hvor henvendelser opleves som ubureaukratiske og fleksible.
• Et sted hvor vi er åbne overfor trends i kirkegårdskulturen.
A. Kirkegårdenes og krematoriets bestyrelsesforhold og administration
§ 1. Kirkegårdene med tilhørende kapel, krematorie, administration og øvrige bygninger bestyres af Svendborg kirkegårdsbestyrelse, som nedsættes af Vor Frue, Sct. Nicolai, Fredens og Sct. Jørgens sogne.
Stk. 2. Kirkegårdsbestyrelsens vedtægt (samarbejdsaftale) er fastsat af Vor Frue, Sct. Nicolai, Fredens og Sct. Jørgens sogne.
Stk. 3. Kirkegårdsbestyrelsens funktion er fastsat i forretningsorden for kirkegårdsbestyrelsen.
Stk. 4. Kirkegårdenes, kapellets og krematoriets daglige drift, administration, regnskabsførelse m.v. varetages af kirkegårdslederen.
Stk. 5. Kirkegårdskontoret fører kirkegårdenes, og krematoriets protokoller og regnskab elektronisk.
§ 2. Henvendelser vedrørende kirkegårdene, herunder spørgsmål om erhvervelse eller fornyelse af brugsret, spørgsmål vedrørende nedsættelse af kister og urner samt klager vedrørende kirkegårdens drift, udførte arbejder m.v. rettes til Svendborg Kirkegårdskontor, Valdemarsgade 71, 5700 Svendborg, tlf.: 62 21 05 33, mail.: post@svendborg-kirkegaarde.dk
Sikker mail.: 4976@sogn.dk Hjemmeside.: www.svendborg-kirkegaarde.dk
B. Gravsteder
§ 3. Den bestående tradition med kistens anbringelse i retningen øst-vest bevares så vidt muligt.
§ 4. Størrelsen på en kistegravplads for en voksengrav skal minimum være 2,5 x 1,25 meter. Graven skal være så dyb, at der er mindst 1 meter jord over kistelåget.
Stk. 2. Fredningstiden for et kistegravsted er 20 år.
Stk. 3. For grave til børn op til 2 år og grave til dødfødte eller spæde børn sættes gravstedets størrelse efter kistens størrelse. Graven skal være så dyb, at der er mindst 0,5 meter jord over kistelåget. Fredningstiden for grave til børn op til 2 år er 10 år.
Stk. 4. Opretning ved jordsætning af kistegrave er indeholdt i taksten for gravning og tilkastning af kistegrav indtil et år efter begravelsen.
Stk. 5. Ved begravelse skal liget være anbragt i kiste. Dispensation fra denne bestemmelse kan alene ske med Kirkeministeriets skriftlige godkendelse.
Stk. 6. Efter begravelsen vedligeholdes gravhøjen af Svendborg Kirkegårde i det første halve år uden beregning.
Stk. 7. Et halvt år efter begravelsen, henvender kirkegårdskontoret sig til gravstedsindehaver, med forespørgsel om hjælp til anlæg af gravstedet.
§ 5. Størrelsen på en urnegravplads skal minimum være 30 x 30 cm.
Graven skal være så dyb, at der er 0,5 meter jord over urnen.
§ 6. For alle gravminder gælder, at fundamentet skal udføres så forsvarligt, at der ikke kan opstå fare ved at gravsætte i et tilstødende gravsted.
Stk. 2. Gravstedsindehaveren skal sikre, at gravminder på gravstedet ikke udgør en fare for hverken ansatte eller besøgende.
Stk. 3. Synker eller sætter et opretstående gravminde sig, er det gravstedsindehavers ansvar at få det rettet op.
Stk. 4. Hvis bestående beplantninger på et gravsted, ved deres højde eller udbredelse skønnes at være til gene, kan kirkegårdslederen forlange dem beskåret eller fjernet.
Stk. 5. Større træer må ikke uden Svendborg Kirkegårdes forudgående godkendelse beskæres eller fjernes, uanset hvor på kirkegårdsarealet de står, og uanset af hvem beplantningen er bekostet.
Stk. 6. Murede og støbte grave, såvel underjordiske gravkamre som mausoleer, må ikke opføres.
C. Gravstedernes indhegning
§ 7. Gravstederne må ikke uden kirkegårdslederens godkendelse hegnes med andet end levende hække.
Stk. 2. Alle levende hække plantes, vedligeholdes og klippes ved kirkegårdenes foranstaltning, og sådanne hække er kirkegårdenes ejendom.
Stk. 3. Gravstedsindhegninger af træ- eller jerngitterværk, murværk, stensætning eller lignende skal holdes i pæn og plejet stand af gravstedsindehaveren. Gravgitre og lignende, som ikke holdes i pæn og plejet stand, eller virker skæmmende på kirkegårdene, kan efter kirkegårdsbestyrelsens beslutning forlanges fjernet.
D. Bestemmelser vedrørende de enkelte afdelinger
§ 8. Bestemmelser for kiste- og urnegravsteder i særlige afdelinger
- Kistegravpladser i græs med fælles ryghæk og bed.
Svendborg Ass. Kirkegård, afd. M3, afd. M4, afd. M6 og afd. M7.
Fredens Kirkegård, afd. A-1, C og E.
Denne gravstedsform kan anvendes både til kister og urner. Der er plads til 6 urner pr. kistegravplads.
Efter begravelsen eller bisættelsen lægges blomsterne ud på gravstedet og fjernes af kirkegården efter skøn, når de ikke længere pryder.
Der er mulighed for at sætte sit eget præg i forhold til beplantning og valg af gravsten. For at bevare et ensartet udtryk har gravstederne en bund af muldjord, som der er mulighed for at beplante. Der må ikke pålægges stenmaterialer iform af perlesten, granitskærver og lignende. Gravstenen må ikke overstige 60 cm i højden.
Gravstederne vedligeholdes obligatorisk af kirkegården. Vedligeholdelse omfatter klipning af græs og hække og alm. renholdelse for ukrudt. Beplantningen beskæres og holdes fri af ryghækken. Visne buketter, potteplanter, gravlys og lignende fjernes af kirkegården efter skøn, når det ikke længere pryder.
Fra 1. november til 1. marts er det tilladt at anbringe en mospude/krans og en lyskæde med hvidt lys uden blink i terræn, evt. bundet om en krans, som lægges på gravstedet.
Der er mulighed for tilkøb af forårs- og sommerblomster og grandækning.
Fredningstiden er 10 år for urner og 20 år for kister. Der er mulighed for fornyelse af gravstedet.
Vedr. takster, se tillæg til takstregulativ pkt. II.1
Sct. Jørgens Kirkegård, ”Lindeallé” på afd. GL og NY.
Denne gravstedsform kan anvendes både til kister og urner. Der er plads til 6 urner pr. kistegravplads.
Efter begravelsen eller bisættelsen lægges blomsterne ud på gravstedet og fjernes af kirkegården efter skøn, når de ikke længere pryder.
For at bevare et ensartet udtryk har gravstederne en bund af muldjord. Foran stenen må der plantes forårs- og sommerblomster samt pyntes med gran til jul. Flerårige vækster må ikke plantes. Der må ikke pålægges stenmaterialer iform af perlesten, granitskærver og lignende.
Gravstenen må max. måle 40 x 60 x 20 cm og anbringes efter kirkegårdens anvisning.
Der sættes ikke kister ned i umiddelbar nærhed af Lindetræerne.
Gravstederne vedligeholdes obligatorisk af kirkegården. Vedligeholdelse omfatter klipning af græs og hække og alm. renholdelse for ukrudt. Visne buketter, potteplanter, gravlys og lignende fjernes af kirkegården efter skøn, når det ikke længere pryder.
Fra 1. november til 1. marts er det tilladt at anbringe en mospude/krans og en lyskæde med hvidt lys uden blink i terræn, evt. bundet om en krans som lægges på gravstedet. Der er mulighed for tilkøb af 9 stk. forårs- og sommerblomster og grandekoration
Fredningstiden er 10 år for urner og 20 år for kister. Der er mulighed for fornyelse af gravstedet.
Vedr. takster, se tillæg til takstregulativ pkt. II.1.
- Gravpladser for børn i græs.
Svendborg Ass. Kirkegård, afd. O.
Denne gravstedsform er til børn op til 2 år og kan anvendes både til kister og urner.
Efter begravelsen eller bisættelsen lægges blomsterne ud på gravstedet, og fjernes af kirkegården efter skøn, når de ikke længere pryder.
Gravstederne vedligeholdes obligatorisk af kirkegården. Vedligeholdelse omfatter klipning af græs og alm. renholdelse for ukrudt. Visne buketter, potteplanter, gravlys og lignende fjernes af kirkegården efter skøn, når det ikke længere pryder.
Gravstenen må max måle 40 x 40 cm, med indhugget inskription, og anbringes efter kirkegårdens anvisning.
Fra 1. november til 1. marts er det tilladt at anbringe en mospude/krans og en lyskæde med hvidt lys uden blink i terræn, evt. bundet om en krans som lægges på gravstedet. Fredningstiden er 10 år for urner og 10 år for kister. Der er mulighed for fornyelse af gravstedet.
Vedr. takster, se tillæg til takstregulativ pkt. I.1.
- Traditionelle urnegravsteder.
Svendborg Ass. Kirkegård, afd. B-1-U, K-U, K-1-U og R-5. Fredens Kirkegård, afd. Afd. D-1.
Sct. Jørgens Kirkegård afd. UA, UB og UE samt traditionelle urnegravsteder på NY og GL afd.
Denne gravstedsform kan kun anvendes til urner. Der er plads til 4 urner pr. gravsted.
Efter bisættelsen lægges blomsterne ud på gravstedet og fjernes af kirkegården efter skøn, når de ikke længere pryder.
Der er mulighed for at sætte sit eget præg i forhold til beplantning og valg af gravsten. Der må kun pålægges den type perlesten som forhandles af kirkegården. Gravstenen må ikke overstige 60 cm i højden. Da der er tale om små gravsteder, med små lave hække, er det vigtigt, at man holder disse fri af den øvrige beplantning. Beplantning og gravsten skal derfor tilpasses forholdene.
Gravstederne kan vedligeholdes af gravstedsindehaveren eller af kirkegården.
Fra 1. november til 1. marts er det tilladt at anbringe mindre elektriske eller batteridrevne lyskæder eller lamper på et gravsted med hvidt lys uden blink. Anbringelse skal finde sted under hækkens højde Fra 1. november til 1. marts er det tilladt at anbringe en lyskæde med hvidt lys uden blink i terræn, evt. bundet om en krans som lægges på gravstedet.
Der er mulighed for tilkøb af vedligeholdelse, forårs- og sommerblomster og grandækning.
Fredningstiden er 10 år for urner. Der er mulighed for fornyelse af gravstedet.
Vedr. takster, se takstregulativ § 31, 32, 33 og 34.
- Urnegravsteder med plade på mur.
Svendborg Ass. Kirkegård, afd. ”Læbæltet”, ”A´ La Greque”, ”Pergola”, ”Lund”, og ”Ny mur”.
Denne gravstedsform kan kun anvendes til urner. Der er plads til 4 urner pr. gravsted.
Efter bisættelsen lægges blomsterne ud på gravstedet og fjernes af kirkegården efter skøn, når de ikke længere pryder. For at bevare et ensartet udtryk må der ikke anbringes noget på murene, der må ikke plantes i jordbedet, der må anbringes op til to enheder i form af en potteplante eller en buket på jordbedet.
Gravstederne har en bund af muldjord, som er beplantet med forårs- og sommerblomster og
grandækning til jul.
Mindetavler til opsætning på mur skal være af romersk travertin, størrelse efter kirkegårdens anvisning. Kun den type bronzebogstaver, som er godkendt af kirkegårdsbestyrelsen, må anvendes.
Gravstederne vedligeholdes obligatorisk af kirkegården. Vedligeholdelse omfatter klipning af græs og alm. renholdelse for ukrudt. Visne buketter, potteplanter og gravlys fjernes af kirkegården efter skøn, når det ikke længere pryder.
Fra 1. november til 1. marts er det tilladt at anbringe en mospude/krans og en lyskæde med hvidt lys uden blink i terræn, evt. bundet om en krans som lægges på grannet.
Fredningstiden er 10 år for urner. Der er mulighed for fornyelse af gravstedet.
Vedr. takster, se tillæg til takstregulativ pkt. II.2.
- Urnegravsteder med plade i bed.
Svendborg Ass. Kirkegård, afd. ”Busket”, afd. J, afd. M2 og afd. M5. Fredens Kirkegård, afd. ”Buen”
Denne gravstedsform kan kun anvendes til urner. Der er plads til 4 urner pr. gravsted.
Efter bisættelsen lægges blomsterne ud på gravstedet og fjernes af kirkegården efter skøn, når de ikke længere pryder. For at bevare et ensartet udtryk må der ikke plantes i jordbedet, der må dog anbringes en til to enheder i form af en potteplante eller en buket på jordbedet.
Gravstederne har en bund af muldjord, som er beplantet med forårs- og sommerblomster og grandækning til jul.
Gravstenen skal være en matslebet Halmstadgranit plade 40 x 60 cm med indhugget inskription, og anbringes efter kirkegårdens anvisning.
Gravstederne vedligeholdes obligatorisk af kirkegården. Vedligeholdelse omfatter klipning af græs og alm. renholdelse for ukrudt. Visne buketter, potteplanter og gravlys fjernes af kirkegården efter skøn, når det ikke længere pryder.
Fra 1. november til 1. marts er det tilladt at anbringe en mospude/krans og en lyskæde med hvidt lys uden blink i terræn, evt. bundet om en krans som lægges på gravstedet.
Fredningstiden er 10 år for urner. Der er mulighed for fornyelse af gravstedet.
Vedr. takster, se tillæg til takstregulativ pkt. II.2.
Sct. Jørgens Kirkegård, afd. UH – ”Urnehaven”.
Denne gravstedsform kan kun anvendes til urner. Der er plads til 2 urner pr. gravsted.
Efter bisættelsen lægges blomsterne ud på den anlagte blomsterplads over for indgangen til urnehaven og fjernes af kirkegården efter skøn, når de ikke længere pryder. For at bevare et ensartet udtryk må der ikke plantes i jordbedet, der må anbringes op til to enheder i form af en potteplante eller en buket på jordbedet.
Gravstederne har en bund af muldjord, som er beplantet med forårs- og sommerblomster og grandækning til jul.
Gravstenen må max. måle 40 x 60 x 20 cm og skal være med plan forside. Gravstenen anbringes efter kirkegårdens anvisning.
Gravstederne vedligeholdes obligatorisk af kirkegården. Vedligeholdelse omfatter klipning af græs og alm. renholdelse for ukrudt. Visne buketter, potteplanter og gravlys fjernes af kirkegården efter skøn, når det ikke længere pryder.
Fra 1. november til 1. marts er det tilladt at anbringe en mospude/krans og en lyskæde med hvidt lys uden blink i terræn, evt. bundet om en krans. som lægges på grannet.
Fredningstiden er 10 år for urner. Der er mulighed for fornyelse af gravstedet.
Betaling for den obligatoriske vedligeholdelse kan ske enten årligt eller på én gang for hele fredningsperioden. Vedr. takster, se tillæg til takstregulativ pkt. II.2.
- Urnegravsteder i staudebed.
Fredens Kirkegård, Urnehaven.
Denne gravstedsform kan kun anvendes til urner. Der er plads til 2 urner pr. gravsted.
Efter bisættelsen lægges blomsterne ud på gravstedet og fjernes af kirkegården efter skøn, når de ikke længere pryder. For at bevare et ensartet udtryk må der ikke plantes i staudebedet, der må anbringes op til to enheder i form af en potteplante eller en buket i den/de tilkøbte vase/vaser.
Gravstederne har en bund af muldjord, som er beplantet med stauder og en variation af blomstrende og stedsegrønne buske. Gravstenen skal være en matslebet Halmstadgranit plade 40 x 60 cm med indhugget inskription, og anbringes efter kirkegårdens anvisning.
Gravstederne vedligeholdes obligatorisk af kirkegården. Vedligeholdelse omfatter klipning af græs og alm. renholdelse for ukrudt og en grandekoration til jul. Visne buketter, potteplanter og gravlys fjernes af kirkegården efter skøn, når det ikke længere pryder.
Fra 1. november til 1. marts er det tilladt at anbringe en mospude/krans og en lyskæde med hvidt lys uden blink i terræn, evt. bundet om en krans, som lægges på gravstedet.
Fredningstiden er 10 år for urner. Der er mulighed for fornyelse af gravstedet.
Vedr. takster, se tillæg til takstregulativ pkt. II.3.
Fredens Kirkegård, ”Parkkirkegården”.
Denne gravstedsform kan kun anvendes til urner. Der er plads til 2 urner pr. gravsted.
Efter bisættelsen lægges blomsterne ud på den anlagte blomsterplads og fjernes af kirkegården efter skøn, når de ikke længere pryder. For at bevare et ensartet udtryk må der ikke plantes i stauderabatten, der må anbringes op til to enheder i form af en potteplante eller en buket i den/de tilkøbte vase/vaser.
Gravstederne er udlagt i stauderabatter, med en baggrund af varierende beplantning. Gravstenen skal være en rå ubearbejdet marksten, max. Højde 70 cm. og bredde 100 cm. Inskriptionen skal være indhugget. En lille fugl eller lign. kan accepteres som pynt på gravstenen. Gravstenen anbringes efter kirkegårdens anvisning.
Gravstederne vedligeholdes obligatorisk af kirkegården. Vedligeholdelse omfatter klipning af græs og alm. renholdelse for ukrudt og en grandekoration til jul. Visne buketter, potteplanter og gravlys fjernes af kirkegården efter skøn, når det ikke længere pryder.
Fra 1. november til 1. marts er det tilladt at anbringe en mospude/krans på gravstedet.
Fredningstiden er 10 år for urner. Der er mulighed for fornyelse af gravstedet.
Vedr. takster, se tillæg til takstregulativ pkt. II.3.
- Urnegravsteder i græs med plade med bøg som baghæk.
Svendborg Ass. Kirkegård, afd. Q. Fredens Kirkegård, afd. D.
Denne gravstedsform kan kun anvendes til urner. Der er plads til 4 urner pr. gravsted.
Efter bisættelsen lægges blomsterne ud på gravstedet og fjernes af kirkegården efter skøn, når de ikke længere pryder. For at bevare et ensartet udtryk må der sættes op til to enheder i form af en potteplante eller en buket i den tilkøbte vase eller på pladen. Gravstenen skal være en 6 kantet matslebet Halmstadgranit plade 40 x 60 cm med indhugget inskription, og med affasede kanter. Gravstenen anbringes efter kirkegårdens anvisning.
Gravstederne vedligeholdes obligatorisk af kirkegården. Vedligeholdelse omfatter klipning af græs og alm. renholdelse. Visne buketter, potteplanter og gravlys fjernes af kirkegården efter skøn, når det ikke længere pryder.
Fra 1. november til 1. marts er det tilladt at anbringe en mospude/krans og en lyskæde med hvidt lys uden blink i terræn, evt. bundet om en krans, som lægges på pladen.
Fredningstiden er 10 år for urner. Der er mulighed for fornyelse af gravstedet.
Vedr. takster, se taksregulativ § 37.
Sct. Jørgens Kirkegård, afd. UD.
Denne gravstedsform kan kun anvendes til urner. Der er plads til 4 urner pr. gravsted.
Efter bisættelsen lægges blomsterne ud på den anlagte blomsterplads og fjernes af kirkegården efter skøn, når de ikke længere pryder. For at bevare et ensartet udtryk må der sættes op til to enheder i form af en potteplante eller en buket i den tilkøbte vase eller på pladen.
Gravstenen skal være en matslebet Halmstadgranit plade 40 x 60 cm med indhugget inskription, og med affasede kanter. Gravstenen anbringes efter kirkegårdens anvisning.
Gravstederne vedligeholdes obligatorisk af kirkegården. Vedligeholdelse omfatter klipning af græs og alm. renholdelse. Visne buketter, potteplanter og gravlys fjernes af kirkegården efter skøn, når det ikke længere pryder.
Fra 1. november til 1. marts er det tilladt at anbringe en mospude/krans og en lyskæde med hvidt lys uden blink i terræn, evt. bundet om en krans, som lægges på pladen.
Fredningstiden er 10 år for urner. Der er mulighed for fornyelse af gravstedet.
Vedr. takster, se taksregulativ § 37.
- Urnegravsted i græs med opretstående natursten.
Sct. Jørgens Kirkegård, afd. UF og UI.
Denne gravstedsform kan kun anvendes til urner. Der er plads til 4 urner pr. gravsted.
Efter bisættelsen lægges blomsterne ud på gravstedet og fjernes af kirkegården efter skøn, når de ikke længere pryder. For at bevare et ensartet udtryk må der sættes op til to enheder i form af en potteplante eller en buket i den/de tilkøbte granit vase/vaser. Der må ikke lægges sten, perleplader og lignende.
Gravstenen skal være en rå ubearbejdet marksten på min. 50 x 50 cm. og max. 80 x 80 cm. med indhugget inskription. Gravstenen anbringes efter kirkegårdens anvisning.
Gravstederne vedligeholdes obligatorisk af kirkegården. Vedligeholdelse omfatter klipning af græs og alm. renholdelse for ukrudt. Visne buketter, potteplanter og gravlys fjernes af kirkegården efter skøn, når det ikke længere pryder.
Fra 1. november til 1. marts er det tilladt at anbringe en mospude/krans og en lyskæde med hvidt lys uden blink i terræn, evt. bundet om en krans, som lægges på vasen.
Fredningstiden er 10 år for urner. Der er mulighed for fornyelse af gravstedet.
- Urnegravsteder i græs – fællesplæne.
Assistens Kirkegård, Fredens Kirkegård og Sct. Jørgens Kirkegård.
Denne gravstedsform kan kun anvendes til urner. Der er plads til 1 urne pr. gravsted.
Dette er den anonyme form for anbringelse af urner i fællesplæne. Gravstederne er udlagt i græs, som klippes af kirkegården. Efter bisættelsen lægges blomsterne ud på den anlagte blomsterplads og fjernes af kirkegården efter skøn, når de ikke længere pryder. Der må anbringes op til to enheder i form af en potteplante eller en buket, som lægges på blomsterpladsen. Visne buketter, potteplanter og gravlys fjernes af kirkegården efter skøn, når det ikke længere pryder.
Fredningstiden er 10 år for urner. Gravstederne kan ikke fornyes.
De pårørende kan som udgangspunkt ikke være til stede ved urnenedsættelsen.
Gravstederne vedligeholdes obligatorisk af kirkegården
- Urnegravsteder i græs med vase.
Assistens Kirkegård, ”Plænen Urnelund 1” og Fredens Kirkegård, ”Urnelunden”.
Denne gravstedsform kan kun anvendes til urner. Der er plads til 4 urner pr. gravsted.
Gravstederne er udlagt i græs, som klippes af kirkegården. Efter bisættelsen lægges blomsterne på Fredens ud på den anlagte blomsterplads, og på Assistens på gravstedet. Blomsterne fjernes af kirkegården efter skøn, når de ikke længere pryder. Der må anbringes en enhed i form af en potteplante eller en buket i den tilkøbte vase. Visne buketter, potteplanter og gravlys fjernes af kirkegården efter skøn, når det ikke længere pryder.
Der må ikke lægges sten, perleplader og lignende.
Fra 1. november til 1. marts er det tilladt at anbringe en mospude/krans og en lyskæde med hvidt lys uden blink i terræn, evt. bundet om en krans, som lægges på vasen.
Fredningstiden er 10 år for urner. Der er mulighed for fornyelse af gravstedet.
Vedr. takster, se tillæg til takstregulativ pkt. II.4.
- ”Mindehal”.
Svendborg Ass. Kirkegård.
Der kan erhverves plads på muren i Mindehallen til opsætning af mindetavle, f.eks. i tilknytning til urnegravstederne i ”plænen urnelund 1”, fællesplæne eller ved askespredning over havet.
Mindetavlen skal være af romersk travertin, størrelse efter aftale med kirkegårdskontoret. Kun den type bronzebogstaver, som er godkendt af kirkegårdsbestyrelsen, må anvendes.
Vedr. takster, se tillæg til takstregulativ pkt. III.
- Urnegravsteder, ”Urnegård” og ”Urnehal”.
Svendborg Ass. Kirkegård.
Denne gravstedsform kan kun anvendes til urner. Der er plads til 2 urner pr. gravsted.
Efter bisættelsen lægges blomsterne på belægningen ud for gravstedet. Blomsterne fjernes af kirkegården efter skøn, når de ikke længere pryder.
I Urnegården indsættes urnen i små nicher som dækkes af en mindeplade af romersk travertin. Kun den type bronzebogstaver, som er godkendt af kirkegårdsbestyrelsen, må anvendes. I Urnehallen opsættes der ikke mindeplade, urnen med påmalet navn anbringes bag gitterlåge med lås, gravstedsejer får udleveret en nøgle som skal afleveres igen når gravstedet nedlægges.
De anvendte urner skal være af bestandigt materiale f.eks. brændt ler.
Gravstedet er omfattet af en obligatorisk leje, som omfatter vedligeholdelse.
Gravstederne kan pyntes med blomster, planter og pyntegrønt.
Visne buketter, potteplanter og gravlys fjernes af kirkegården efter skøn, når det ikke længere pryder.
Fredningstiden er 10 år for urner. Der er mulighed for fornyelse af gravstedet.
Når gravstedet nedlægges, nedgraves urnen andetsteds på kirkegården uden beregning, der kan ikke ansøges om urneflytning herefter.
Vedr. takster, se tillæg til takstregulativ pkt. I. 2 og 3.
- Fælles gravsted for varmestuens brugere og andre
Svendborg Ass. Kirkegård, ”Hvilestedet”
Denne gravstedsform kan anvendes til både urner og kister.
Der er plads til 1 urne eller 1 kiste pr. gravsted.
Gravstederne er udlagt i græs, som klippes af kirkegården. Efter bisættelsen/begravelsen lægges blomsterne ud på den anlagte blomsterplads og fjernes af kirkegården efter skøn, når de ikke længere pryder. Der må anbringes op til to enheder i form af en potteplante eller en buket, som lægges på den anlagte blomsterplads. Visne buketter, potteplanter og gravlys fjernes af kirkegården efter skøn, når det ikke længere pryder.
Fredningstiden er 20 år for kister og 10 år for urner. Gravstederne kan ikke fornyes.
De pårørende kan som udgangspunkt ikke være til stede ved urnenedsættelsen.
Gravstederne vedligeholdes obligatorisk af kirkegården.
E. Fredningstider
§ 9. Fredningstiden for et kistegravsted er 20 år. Fredningstiden for børnegrave med dødfødte eller spæde børn er 10 år.
Stk. 2. Fredningstiden for et gravsted, hvor der er nedsat en kiste af vanskeligt nedbrydeligt materiale som fx egetræ er 40 år.
Kisten kan evt. nedsættes i dobbelt dybde.
Stk. 3. Kister til begravelse må hverken helt eller delvist bestå af jern, zink, plastik eller lignende ikke nedbrydelige materialer.
Stk. 4. Fredningstiden for et urnegravsted er 10 år.
Der må kun anvendes urner af biologisk let nedbrydeligt materiale.
Stk. 5. Fredningstiden for et gravsted, hvor der er nedsat en urne af vanskeligt nedbrydeligt materiale som fx egetræ eller mahogni er 20 år.
Urne kan evt. nedsættes i dobbelt dybde.
Stk. 6. Der kan anmodes om flytning af en nedsat urne, hvis samtlige brugsberettigede (den eller de personer der har brugsret til gravstedet) og nærmeste pårørende er enige herom, og at dette ikke er imod afdødes ønske.
Ved en urneflytning skal gravstedsindehaveren kontakte kirkegårdskontoret og udfylde en ansøgning om urneflytning samt underskrive en erklæring, hvoraf det fremgår, at gravstedsindehaver handler på vegne af samtlige brugsberettigede, at alle er enige om dispositionen. Hvis urnen skal nedsættes på en anden kirkegård, skal der fremvises skriftlig accept fra den pågældende kirkegård om at urnen kan nedsættes på kirkegården. Hvis urnen ikke skal sættes ned på en anden kirkegård, men i stedet, fx skal sættes ned på privat grund, skal biskoppen godkende, at der forholdes med asken på anden sømmelig måde.
Gravstedsindehaver skal selv kontakte den anden kirkegård for en nærmere aftale af flytningen.
Flytningen sker på kirkegårdens vilkår, herunder at der betales for de omkostninger, der er forbundet med opgravningen. Kirkegårdskontoret kan afvise anmodning om urneflytning, hvis ikke der foreligger tilstrækkelig dokumentation samt manglende betaling.
Hvis urnen er hel og intakt ved opgravning, kan urnen flyttes som den er.
Hvis urnen ikke er hel og intakt ved opgravning, skal gravstedsindehaver bekoste en ny urne.
Stk. 7. Nedlægges gravstedet før fredningstidens udløb, tilbagebetales der ikke forudbetalte ydelser.
F. Erhvervelse af gravsted
§ 10. Når der udlægges et gravsted, sørger kirkegårdskontoret for, at der udfærdiges et gravstedsbrev, som sendes til gravstedsindehaver i e-Boks.
Stk. 2. Ved senere begravelser eller urnenedsættelser i gravstedet sørger kirkegårdskontoret for, at der sker påtegning herom på gravstedsbrevet, som sendes til gravstedsindehaver i e-Boks.
§ 11. Begæring om erhvervelse af brugsret til et gravsted skal imødekommes til begravelse af en person som:
1) har bopæl i sognet
2) er udensognsboende og har en særlig tilknytning til sognet eller kirkegården.
Stk. 2. Der kan tillige erhverves brugsret til et gravsted til begravelse af andre udensognsboende. Kirkegårdsbestyrelsen kan dog afvise dette, hvis det er nødvendigt af hensyn til den nuværende eller fremtidige betjening af sognets beboere.
Stk. 3. Særlige bestemmelser for erhvervelse af gravsted på Sct. Jørgens Kirkegård.
1) Sognets beboere har ret til gravsted på kirkegården.
2) Personer, der ikke bor i sognet, har ret til gravsted på kirkegården, hvis de har en særlig tilknytning til sognet på én af følgende måder: a. Har boet i sognet tidligere b. Har nære pårørende (forældre, bedsteforældre eller børn) boende i sognet c. Er blevet døbt, konfirmeret eller viet i Sct. Jørgens Kirke d. Har ægtefælle/samlever, forældre eller børn begravet i eksisterende gravsted på kirkegården e. Har løst sognebånd til kirkens præst før 11. oktober 1994 f. Har en ægtefælle/samlever, der har ret til gravsted på kirkegården g. Ved tvivlsspørgsmål er det begravelsesmyndigheden, der træffer afgørelsen.
§ 12. Retten til udlægning af et gravsted i medfør af § 10 omfatter erhvervelse af brugsret for en fredningsperiode til et gravsted med én gravplads – hvis der er efterlevende ægtefælle eller registreret partner, dog med to gravpladser.
Stk. 2. Gravsteder kan udlægges med indtil 4 gravpladser. Ønskes større gravsteder udlagt, kan dette ske med Kirkegårdsbestyrelsens godkendelse.
Stk. 3. Erhvervelse af et gravsted kan ske for mere end én brugsperiode, dog aldrig længere end to brugsperioder. Ved aftalens indgåelse skal der betales for erhvervelse og vedligeholdelse for samtlige brugsperioder.
Stk. 4. Brugsretten udløber altid pr. 31/12.
Stk. 5. Der kan erhverves brugsret til et gravsted, selvom der ikke aktuelt er en begravelse. Ved aftalens indgåelse skal der betales for erhvervelse og vedligeholdelse for samtlige brugsperioder.
Betales denne aftale ikke, frafalder erhvervelsen.
§ 13. Ved begravelse eller urnenedsættelse i et bestående gravsted skal brugsretten til gravstedet om nødvendigt forlænges for det tidsrum, hvormed fredningstiden efter den seneste begravelse eller urnenedsættelse overstiger den løbende brugsperiode.
§ 14. Brugsretten til et gravsted kan kun overdrages til en ny gravstedsindehaver på en af følgende måder:
1) Ved arv efter brugsret-indehaverens død.
2) Ved overdragelse med den tidligere brugsret-indehavers skriftlige accept.
3) Ved kirkegårdsbestyrelsens godkendelse.
G. Fornyelse af gravsted
§ 15. Når brugsretten til et gravsted udløber, har indehaveren ret til at få fornyet brugsretten til gravstedet. Retten til at forny brugsretten til et gravsted kan begrænses, hvis en af provstiudvalget godkendt reguleringsplan inddrager gravstedet helt eller delvist.
Stk. 2. Har indehaveren af brugsretten til et gravsted ikke henvendt sig før brugsperiodens udløb, sender kirkegårdskontoret en påmindelse i e-Boks om, at brugsretten udløber den 31. december, at der er mulighed for at forny brugsretten til gravstedet, og at henvendelse herom skal ske til kirkegårdskontoret snarest og før brugsperiodens udløb.
Stk. 3. Hvis indehaveren ikke henvender sig inden svarfristens udløb, sender kirkegårdskontoret en ny påmindelse i e-Boks, hvoraf det fremgår, at hvis kirkegårdskontoret ikke har modtaget ønske om fornyelse af brugsretten til gravstedet inden brugsperiodens udløb, overgår gravstedet til Svendborg Kirkegårde, og at indehaveren har ret til – i op til 4 uger efter gravstedets udløbsdato – at fjerne planter og gravminder.
Stk. 4. Der kan anmodes om at nedlægge et gravsted før brugsperiodens udløb, hvis samtlige brugsberettigede (den eller de personer, der har brugsret til gravstedet) er enige herom.
Ved anmodning om at nedlægge et gravsted før brugsperiodens udløb, skal gravstedsindehaveren kontakte kirkegårdskontoret og underskrive en erklæring, hvoraf det fremgår, at gravstedsindehaver handler på vegne af samtlige brugsberettigede, og at alle er enige om dispositionen. Kirkegårdskontoret kan afvise anmodning om at nedlægge gravstedet før brugsperiodens udløb, hvis ikke der forelægger tilstrækkelig dokumentation.
§ 16. Modtager kirkegårdskontoret meddelelse om, at gravstedet ikke ønskes fornyet, underskriver gravstedsindehaveren en erklæring, hvoraf det fremgår, at gravstedsindehaveren handler på vegne af samtlige brugsberettigede, og at alle er enige om dispositionen. Rydder gravstedsindehaveren ikke selv gravstedet for gravminde, beplantning m.m., opkræves der et engangsbeløb svarende til en timeløn, for at Svendborg Kirkegårde rydder gravstedet for gravminde, beplantning m.m.
Stk. 2. Hvis kirkegårdskontoret ikke modtager den i stk. 1, nævnte erklæring, placeres et skilt på gravstedet med teksten ”gravstedet er udløbet, kontakt venligst kirkegårdskontoret”. Har ingen henvendt sig efter 3 måneder, nedlægges gravstedet, og alt på gravstedet overdrages til Svendborg Kirkegårde.
Stk. 3. Gravsten og monumenter fra nedlagte gravsteder, opbevares et år, hvorefter de køres til destruktion.
H. Gravstedernes vedligeholdelse
§ 17. Svendborg Kirkegårde sørger for vedligeholdelsen af kirkegårdenes fælles indhegning, arealer og adgangsveje samt eventuelle bygninger på kirkegårdenes fællesarealer. Svendborg Kirkegårde sørger endvidere for vedligeholdelsen af alle kirkegårdenes levende hegn, hække og stensætninger omkring gravstederne.
§ 18. For følgende afdelingerne gælder, at der i forbindelse med erhvervelsen af et gravsted samtidig skal indgås en aftale med Svendborg Kirkegårde om vedligeholdelsen af gravstedet mod betaling for hele brugsperioden: Svendborg Assistens Kirkegård afd.: A´ La Greque, Buskettet, Fællesplænen, Gadens Hjørne, J, Lund, Læbæltet, M2, M3, M4, M5, M6, M7, M8, Ny-Mur, O, Pergola, Q, Urnegård, urnehal, Urnelund.
Fredens Kirkegård afd.: A1, Urnehaven, Buen, C, D, E, Parkkirkegård, Urnelund.
Sct. Jørgens Kirkegård afd.: UL, UC, UD, UF, UH, UI.
Stk. 2 Sct. Jørgens Kirkegård afd UH, er der mulighed for årlig betaling for vedligeholdelse.
§ 19. Vedligeholdelsen af gravstederne på følgende afdelinger påhviler gravstedsindehaveren, medmindre der indgås en aftale med Svendborg Kirkegårde om vedligeholdelsen af gravstedet mod betaling: Svendborg Assistens Kirkegård afd.: A, A1, A2, A3, B, B1, B1-U, C, C1, C2, D, D-U, E, F, G, H, H1, K, K-U, K1, K1-U, L, M1, N1, N2, N3, N4, N5, N6, N7, P1, P2, P3, P4, P5, P6, P7, P8, P9, P10, R1, R2, R3, R4, R5, R6, R7, S.
Fredens Kirkegård afd.: A, B, H, D1.
Sct. Jørgens Kirkegård afd.: UA, UB, UE, UG, GL, NY.
Stk. 2. Blomster som er lagt ud på gravstedet efter en bisættelse eller begravelse, fjernes af Svendborg kirkegårde efter skøn, når de ikke længere pryder: Dette omfatter også de gravsteder der passes af gravstedsindehaveren selv.
Stk. 3. Blomster og planter der ikke er plantet af Svendborg Kirkegårde, er ikke omfattet af vanding af Svendborg Kirkegårde.
§ 20. Den, der har brugsret til et gravsted, skal sørge for, at gravstedet bliver holdt i pæn og plejet stand.
Stk. 2. Opfyldes pligten til at holde gravstedet i pæn og plejet stand ikke, sender kirkegårdskontoret påmindelse nr. 1 i e-Boks til gravstedsindehaveren om at få bragt forholdene i orden inden 14 dage. Af påmindelsen fremgår, at Svendborg Kirkegårde mod betaling kan overtage vedligeholdelsen af gravstedet, og at gravstedsindehaveren skal kontakte kirkegårdskontoret inden fristens udløb, hvis der ønskes indgået en aftale om vedligeholdelse.
Er forholdene ikke bragt i orden inden fristens udløb sender kirkegårdskontoret en påmindelse nr. 2 i e-Boks til gravstedsindehaveren om at få bragt forholdene i orden inden 14 dage. Af påmindelsen fremgår, at Svendborg Kirkegårde mod betaling kan overtage vedligeholdelsen af gravstedet, og at gravstedsindehaveren skal kontakte kirkegårdskontoret inden fristens udløb, hvis der ønskes indgået en aftale om vedligeholdelse. Af påmindelse fremgår også at gravstedet vil blive ryddet, hvis forholdene ikke bringes i orden.
Stk. 3. Hvis gravstedsindehaveren ikke har bragt forholdene i orden eller henvendt sig ved fristens udløb, sættes et skilt på gravstedet med teksten ”kontakt venligst kirkegårdskontoret” hvor gravstedsindehaveren opfordres til at henvende sig til kirkegårdskontoret inden 14 dage.
Stk. 4. Har ingen henvendt sig inden for fristens udløb, nedlægges gravstedet, og alt på gravstedet overdrages til Svendborg Kirkegårde.
§ 21. Kirkegården hæfter ikke for skader på gravminder, beplantning eller andet på gravstederne, forårsaget af naturbegivenheder, hærværk og vold eller lignende.
J. Øvrige bestemmelser
§ 22. Henvendelse vedr. jordfæstelse, og urnenedsættelse på Svendborg Kirkegårde, rettes til kirkegårdskontoret. Jordfæstelse kan finde sted mandag til lørdag i tidsrummet kl. 10.00 – 13.00
Urnenedsættelse kan finde sted på hverdage i tidsrummet kl. 9.00 – 14.00, fredage kl. 9.00 – 11.00, samt den første lørdag i måneden i tidsrummet kl. 10.00 – 14.00.
K. Takster
§ 23. Takster for erhvervelse og fornyelse af brugsret til gravsteder samt takster for vedligeholdelse af gravsteder og andre ydelser m.v. fremgår af kirkegårdens takstblad, som kan ses på www.svendborg-kirkegårde.dk under fanen priser, eller de kan udleveres på kirkegårdskontoret.
Stk. 2. Der forudbetales for bestilt arbejde på regning.
Stk. 3. Der faktureres for vedligehold, forårs- og sommerblomster i januar måned.
Der faktureres for efterårsblomster og gran i oktober.
Stk. 4. Faktura sendes til debitor i e-Boks. Betalingsfristen er 30 dage. Er fakturaen ikke betalt ved betalingsfristens udløb, rykkes der en gang, og betales fakturaen ikke, sættes aftalen i bero. Fakturaen føres retur, og arbejdet udføres ikke.
L. Ordensbestemmelser
§ 24.
1)Kirkegårdene er åbne hele døgnet.
2) Kirkegårdene er indviede steder, hvor der skal være orden og fred. De pårørende skal opleve respekt og ro om deres begivenhed, når en kiste føres til kapellet, under fremvisning i kapellet, under bisættelser, begravelser og urnenedsættelser. Det er en selvfølge, at personale og entreprenører, der udfører arbejde på kirkegårdene, respekterer dette, og ligeledes at andre besøgende tager passende hensyn.
3) Erhvervsmæssigt arbejde på kirkegårdene og deres gravsteder må kun udføres inden for normal arbejdstid og under hensyntagen til handlinger på kirkegårdene og i kapellet.
4) Hunden må gerne medtages – i snor, og deres eventuelle efterladenskaber skal fjernes.
5) Kirkegårdenes tilhørende redskaber, som benyttes af gravstedsbrugere, skal efter endt brug sættes tilbage på deres plads.
6) Kirkegårdens dige eller hegn og gravstedernes indhegning må ikke gennembrydes.
7) På Fredens og Assistens kirkegårde er cykling kun tilladt på hovedstierne. Cykling er ikke tilladt på Sct. Jørgens kirkegård.
8) Kørsel med motorkøretøj på kirkegården må kun foregå hvis man har ærinde til kirkegården eller med kirkegårdslederens særskilte tilladelse.
9) Nummerpæle og skilte med tekst på gravstederne er kirkegårdens ejendom og må ikke flyttes eller fjernes.
10) Ukrudtsbekæmpelse med kemiske, termiske eller flydende midler må ikke anvendes på kirkegården.
11) På gravstederne må kun anvendes den type perlesten, som forhandles af kirkegården. Der må ikke lægges granitskærver på gravstederne.
12) Der må ikke anvendes plastic, fiberdug eller lignende materialer som underlag for perlestensbelægning på gravsteder eller andre arealer.
13) Bænke må kun opstilles på gravstederne med kirkegårdslederens samtykke.
14) Gravsten og disses placering på gravstedet skal godkendes af Svendborg Kirkegårde, før de opstilles.
15) Kun dertil beregnede bægre og vaser må benyttes til placering af blomster.
16) Genstande, lys, eller beplantning, der sættes på gravstederne, må ikke genere de omkringliggende gravsteder.
17) Affald skal sorteres og lægges i de dertil beregnede affaldsbeholdere.
18) Afbrydning af grene, beskadigelser af hegn og plantninger, fjernelse af blomster eller planter fra kirkegården eller andres gravsteder, beskadigelse af gravminder og lignende kan medføre erstatningsansvar og eventuelt tillige strafansvar.
19) Kirkegårdslederen er regulativmæssigt forpligtet til at påtale enhver krænkelse af kirkegårdens orden og fred og til at indberette krænkelser af nærværende ordensbestemmelser til kirkegårdsbestyrelsen.
M. Kapel og Krematorie
§ 25.
Henvendelse vedr. bisættelse og begravelse fra Svendborg Kirkegårdskapel, rettes til kirkegårdskontoret.
Stk. 2. Kistemodtagelse og kølerum. Bedemænd har adgang til krematoriets kølefaciliteter med kode til dørlås og alarm. Hvis alarmen udløses ved en fejl, skal den afmeldes inden for 5 min. ved straks at kontakte en af krematoriets medarbejdere. Ved selvforskyldt alarm, som ikke afmeldes korrekt, opkræves en afgift på kr. 2.500,00. Krematoriets kølefaciliteter kan benyttes ved ovennævnte bisættelser, begravelser og modtagelser til kremering. Inden indsættelse i kølerum skal anmeldelse finde sted ved scanning i kistemodtagelsen. Kisten sættes ind på den anviste plads i kølerummet. Kistereolen er i 3 niveauer, det øverste niveau er over 1 meter i højden og må derfor kun betjenes, hvis man har truckcertifikat. Kistetrucken skal efter brug altid placeres i mellemgangen ved hoveddør til kistemodtagelsen. Her er det også muligt at oplade kistetrucken.
Indsættelse i frostrum aftales med krematoriets personale. Der betales for opbevaring pr. døgn.
Krematoriets personale vil i det omfang det er muligt, være behjælpelig ved modtagelse af kister indenfor arbejdstiden.
Stk. 3 Fremvisning og pyntning af kiste. Det er muligt at benytte det lille kapel til fremvisning af afdøde. Det er bedemanden der ved fremvisning, som udgangspunkt selv står for håndtering af kisten. Fremvisning skal som udgangspunkt foregå på hverdage, med sidste fremvisning kl. 15.00.
På grund af pladsforholdene i kistemodtagelsen, er det som udgangspunkt ikke muligt at pynte kiste før handling, som ikke skal foregå i kirkegårdskapellet.
Stk. 4. Kapel. Kirkegårdskapellet kan benyttes af såvel medlemmer som ikke medlemmer af folkekirken og alle trosretninger. Ikke medlemmer af folkekirken betaler for leje af kapel. Der kan foregå borgerlige handlinger og handlinger med præst, kor og organist. Ikke medlemmer af folkekirken, og medlemmer af folkekirken der fravælger gejstlig medvirken, har ikke ret til at organist og sanger medvirker ved handlinger. Ikke medlemmer af folkekirken, og medlemmer af folkekirken der fravælger gejstlig medvirken, er velkomne til for egen regning at rekvirere organist og sanger.
Ved borgerlige handlinger er det en hjælp, hvis vi får et program, før handlingen finder sted.
I kirkegårdskapellet er der 94 siddepladser. Der er adgang ½ time før handlingen finder sted.
Der forefindes anlæg med jack stik til afspilning af musik fra mobiltelefon.
Derudover er der orgel til brug for eventuel organist. Orgelet må kun anvendes af en uddannet organist.
Inventar må ikke flyttes, fjernes eller tildækkes, og ønskes der ændringer i forhold til vore almindelige rutiner, f.eks. i forbindelse med betjening af fremmede trossamfund, kræver det kirkegårdslederens accept i hvert enkelt tilfælde.
Ved bisættelser bliver kisten stående i kirkegårdskapellet. Efterfølgende opbevares kisten på køl indtil kremeringen finder sted. Ved jordbegravelser bæres kisten ud af deltagerne.
Svendborg Kirkegårde stiller altid en kapelbetjent til rådighed. Bedemanden vil også være til stede, medmindre andet er aftalt.
Stk. 5. Anmeldelse. Anmeldelse af begravelse og bisættelse skal ske senest 2 hele arbejdsdage før højtideligheden. Hvis højtideligheden skal afholdes i kirkegårdskapellet, meddeles også præstens navn og tidspunkt for handlingen. Ved højtidelighed i kirkegårdskapellet skal dødsanmeldelsen så vidt muligt foreligge inden højtidelighedens begyndelse og i andre tilfælde så vidt muligt ved kistens modtagelse. Kremering eller begravelse kan ikke finde sted, uden at en udfyldt dødsanmeldelse med begravelsesmyndighedens godkendelse foreligger.
Stk. 6. Tider for handlinger. Begravelser, bisættelser og urnenedsættelser samt modtagelse af kister kan normalt finde sted alle hverdage. Dog ikke juleaftensdag, nytårsaftensdag, Grundlovsdag og fredag efter Kristi Himmelfartsdag. Begravelser fra kirkegårdskapellet, Sct. Nicolai, Vor Frue, Fredens og Sct. Jørgens kirker, kan normalt finde sted med sidste højtidelighed begyndende kl. 13.00 mandag til lørdag. Bisættelse kan normalt finde sted mandag til og med lørdag, med sidste højtidelighed begyndende kl. 14.00. Urner kan normalt nedsættes mandag til og med torsdag med sidste nedsættelse kl. 14.00 og kl. 11.00 på fredage. Der nedsættes urner den første lørdag i måneden kl. 10.00 -14.00.
Stk. 7. Kister og urner. Der kan modtages kister til kremering med ydre mål på: bredde 80 cm. højde 65 cm. og længde 220 cm. Kister skal være forsynet med navneseddel, som foruden navn fortæller, om der er tale om begravelse eller bisættelse, dato og klokkeslæt og sted for højtidelighed samt bedemandens navn. Kister uden eller med mangelfuldt udfyldt navneseddel modtages ikke. Navneseddel skal være anbragt så den er umiddelbart synlig. Kister, der ikke er godkendt ifølge DKLs kistedeklaration, modtages normalt ikke. Kister indleveret til kremering faktureres bedemanden/bestilleren. Urner der efter kremering nedsættes på en kirkegård der driftes af Svendborg Kirkegårde, bringes af Svendborg Kirkegårde ud til kirkegården. Urner der afhentes af anmelder, faktureres bedemanden/bestilleren for ekspeditionsomkostninger. Urner kan normalt ikke opbevares i krematoriet ud over 30 dage.
Omlægning fra kister hjemkommet fra udlandet eller ikke godkendte kister, kan finde sted efter aftale med kirkegårdslederen, når intet i øvrigt taler imod. Kirkegårdslederen kan i særlige tilfælde tillade at kisten åbnes. Ved åbning af kisten skal den pågældende bedemand være til stede.
Stk. 8. Kremering. Kremering skal finde sted senest 8 dage efter dødsdagen, denne iberegnet. Krematoriet har på grund af kølefaciliteter en stående dispensation på 14 dage. Under særlige omstændigheder kan krematoriet med accept fra embedslægen tillade forlængelse af denne frist. Straks kremering, f.eks. på lørdage, aftales med krematoriets personale. Kirkegårdsydelser ved Svendborg Kirkegårde og Krematorium kan ikke bestilles i henhold til fuldmagt. Kirkegårdsydelser, hvor urne eller kiste efterfølgende anbringes på Svendborg Kirkegårde, faktureres direkte til de pårørende. Faktura til bedemænd sendes i e-Boks. Betalingsbetingelser ved Svendborg Kirkegårde er netto 30 dage.
Godkendt af Svendborg Kirkegårdsbestyrelse den 28.10.2024
Hans Bak-Hansen
Formand for Kirkegårdsbestyrelsen
Godkendt af Svendborg Provstiudvalg den 05.11.2024
Bente Holdgaard
Provst, Svendborg Provsti