I forbindelse med Assistens Kirkegårds 200-års jubilæum er der udgivet en ny bog, som beskriver kirkegårdens historie og udvikling siden 1821.
Historien begynder faktisk allerede i slutningen af 1700-tallet, hvor der er tre små kirkegårde midt inde i Svendborgs centrum ved byens to kirker og det daværende kloster. Men det er efterhånden blevet problematisk at begrave de døde lige uden for kirkerne. Så derfor besluttes det, at der skal opføres en ny stor kirkegård.
I løbet af de næste 200 år vokser den ny kirkegård i størrelse og begravelsesskikkene ændres med tiden. En af de største forandringer er, da Fyns første krematorie bliver indviet på Assistens Kirkegård i 1932. Fra da af kommer urnebegravelser til at spille en stadig større rolle på kirkegården. Det betyder også, at der sker nye udvidelser og opføres helt nye anlæg.
Bogen ”Svendborg Assistens Kirkegård 1821-2021” er skrevet af Tommy Christensen, der har været leder af Svendborg Kirkegårde 1996 til 2018.
Teaterinstruktør Marianne Kjær er medforfatter til bogen. Hun bidrager med et kapitel om teaterforestillingerne ”Livet der var engang”, der er baseret på fortællinger om en række af de mennesker og deres skæbne, som ligger begravet på kirkegården. Forestillingerne har været opført regelmæssigt siden 2003.
Bogen koster kr. 150,- og sælges fra kirkegårdens kontor i Valdemarsgade.