Svendborg Kirkegårde

Historie og kultur

Skulpturer på Assistens Kirkegård

På Assistens står der i dag skulpturer tre forskellige steder på kirkegården. Her er en beskrivelse af hver af dem og tankerne bag, at de skal være en del af kirkegården.

Sprækker

Skulpturen "Sprækker" blev afsløret i sommeren 2003, som en gave fra Svendborg Kirkegårde til byen i anledning af Svendborgs 750-års jubilæum. Den er placeret nær det sted, hvor man foretog den første begravelse på Assistens kirkegård den 28. september 1821.

Den er skabt af den lokale billedhugger Søren West og fremstillet i Granodiorit fra Rønne og den tilhørende bænk i rød Vonga-granit fra Sverige.

Opgaven for billedhuggeren var at lave en skulptur, der skulle erstatte en mindesten over kirkegårdens første hundrede år og samtidig måtte den gerne rumme en overordnet symbolik for stedet.
Søren West har selv beskrevet opgaven som lidt af en udfordring, da han gerne ville lave en selvstændig kunstnerisk skulptur i sten, men samtidig lægge sig i forlængelse af den tradition, der er på danske kirkegårde.

"Jeg skulle altså finde et udtryk, der kunne frigøre sig af gravstens-traditionen og pege frem imod et mere levende og frit kunstnerisk vokabularium. Samtidig skulle jeg sikre forbindelsen bagud til de monumenter, der skaber kirkegårds-miljøets egenart og således arbejde videre på at styrke kirkegårdens helhed."

Hans løsning blev igennem opdeling, bearbejdning og samling af en granitblok at lave en skulptur, hvor korset opstod som en sprække af lys midt i stenens mørke flade. Skulpturens form skulle samtidig underordne sig nogle grundtræk ved det klassiske monument. Den skulle være opretstående, monumental og som helhed betragtet i fuld balance.

Syndefaldet

Skulpturen "Syndefaldet" blev indviet i maj 2003 i forbindelse med Svendborgs 750-års byjubilæum. Den er skåret ud i et gammelt elmetræ på kirkegården med motorsav af kunstneren Allan Bo Jensen.

Inspirationen til skulpturen er hentet direkte fra Første Mosebog og Biblen. I toppen af træet er der fæstnet et guld-belagt æble. Under det ses Adam og Eva samt slangen, der snor sig op af stammen.

Elmetræet, som skulpturen er udført i, har sin helt egen historie. Det blev plantet da Assistens Kirkegård blev indviet tilbage i 1821 og træet voksede sig siden stort og smukt. Men i 1999 havde elmesygen fået så meget tag i træet, at det efter 180 år måtte fældes. Dog blev de nederst otte meter af stammen bevaret og det gav mulighed for, at Allan Bo Jensen kunne lave skulpturen.

Arbejdet med at save stammen ud blev udført i vinteren 2002-2003. Efterfølgende blev træet behandlet med linolie, men det er et værk, som over tid forandres og langsomt nedbrydes.

"Syndefaldet" er skænket af gravstedsejer Verner Nielsen, hvis kone og forældre ligger på et gravsted på Assistens Kirkegård.

Føniksreden

I maj 2012 blev skulpturen "Føniksreden" afsløret til ære for udsendte danskere. Den er ligesom "Sprækker" skabt af den lokale billedhugger Søren West.
Skulpturen viser en ørken, hvor Fugl Føniks i tråd med myten har bygget sin rede og brændt sig selv op. Nu skal fuglen genopstå af asken.

Myten om Føniks er blandt andet kendt fra Herodots gengivelse fra det 5. århundrede før Kristus. Essensen er, at omtrent hver 500 år søger den kæmpestore sagnfugl Føniks ud i Egyptens ørken, hvor den bygger en rede. I denne rede lader den sig brænde op, hvorefter den på ny rejser sig af asken - forynget og styrket.

Søren West valgte myten om Fugl Føniks til monumentet, der er til ære for den enkelte udsendte - soldaten, lægen, politimanden eller den ulandsfrivillige - da den rummer en genkendelig fortælling, og hvori historien om et katastrofe- eller krigsramt lands ødelæggelse og genrejsning kan spejles og tolkes.

Skulpturen består af en ellipse, hvor Føniks' rede ligger midt i. Røde granitsten markerer reden og i den er et stort hvidt granit-æg. Omkring ægget står to store vinger rejst. En duevinge i bronze. En høgevinge i sort granit. Til sammen danner de to vinger en art skærmende hvælving over ægget.
Skulpturens store vinge, ægget, de røde bålsten og tilhørende bænke er lavet af nordisk granit. Den mindre vinge er støbt i bronze hos Skulpturstøberiet i Svendborg.
Skulpturen er bekostet af Svendborg Kirkegårde med bidrag fra fabrikant Henrik Halberg.

I forbindelse med skulpturen er der nedlagt en bronzeplade med et digt af kunstneren om Fugl Føniks.

Føniks af asken
Hvem lå på din rede?
Hjalp dig på vej ud i ørkenens hede?
Rundet af goldheden
Fostret af gøgen
Hærdet af duen
Skærmet af høgen

Føniks i luften
Et tøvende hop
Vinger der bærer en glødende krop
Nyslået guld i et flammende øde
Luftsyn der stiger
Mod himmelen op

Føniks i verden
Vejrer og skuer
Fortid, fremtid, farer der lurer
Husker sin aske
Sin fødsel og død
Husker de fjender
Der hjælper i nød

Om Søren West:

Billedhugger, født i København 1963, bosat på Fyn. Uddannet ved Det fynske Kunstakademi og på stenværksted i Italien. Arbejder fortrinsvis i granit. Flere af hans skulpturer kan ses i Svendborgs bybillede, især på skoler og andre institutioner. Hjemmeside: www.soerenwest.dk

Om Allan Bo Jensen:

Kunstner, driver Skulpturværkstedet nær Bogense, født 1956 i København. Autodidakt, laver skulpturer i træ, ofte med motiver fra den nordiske mytologi. Har lavet en række værker over hele landet. Hjemmeside: www.skulpturvaerkstedet.dk

 

Teater-succes forsætter


Foto Jens Andersen

Bestyrelsen for Svendborg Kirkegårde har besluttet, at rækken af historiske teaterforestillinger på Assistens Kirkegård skal forsætte i årene frem.

Den aktuelle forestilling "Livet der var engang - I krig og fred", som blev opført her i august måned, var igen en stor succes. Stykket spillede for fuldstændig udsolgte huse tre dage i træk. Dette var den sjette forestilling, der er opført siden 2003.


Foto Jens Andersen

"Forestillingerne er blevet en rodfæstet del af Svendborgs kulturliv", siger kirkegårdsinspektør Tommy Christensen fra Svendborg Kirkegårde, som ser frem til, at der skal opføres endnu to nye udgaver af "Livet der var engang".

Forfatter og instruktør Marianne Kjær er sammen med Tommy Christensen parat til at forsætte samarbejdet om forestillinger i 2019 og 2021.

Den sidste af de to forestillinger opføres netop det år, hvor Assistens Kirkegård samtidig kan fejre 200 års jubilæum. Den er planlagt til at blive den sidste i rækken af teaterstykker, hvor den nuværende instruktør og kirkegårdsinspektør står bag arbejdet. Da netop denne forestilling i 2021 samtidig vil være med til at markere et helt særligt år på kirkegården, så er ambitionen noget helt ud over det sædvanlige..

Som tidligere år ligger der samtidig en stor indsats bag teaterforestillingerne fra de 85 frivillige medvirkende både foran og bag kulisserne.


Foto Niels Ishøj ChristensenFoto Jens AndersenFoto Niels Ishøj ChristensenFoto Niels Ishøj ChristensenFoto Niels Ishøj Christensen

Omtale af forestillingen:

Fyens.dk: I krig og fred på kirkegården

Fyens.dk: Video: Svendborg vækker de døde til live

Fyens.dk: Kirkegårdsspil igen i '19 og '21

 

NOV 2016: Andagt allehelgensdag

MAJ 2016: Stor teaterforestilling til august

OKT 2015: Ny teaterforestilling på vej

SEP 2013: Kirkegårdsspillet "Livet der var engang"

Arkiv Historie og Kultur før 2013Assistens Kirkegård
Oversigskort
Fredens kirkegård
Oversigskort
Sct. Jørgens Kirkegård
Oversigskort
 
Kapel og Krematorium
Oversigskort
 
Historie og Kultur
 
Administration / Kontakt
Vedtægter
Priser
 
Forside
 
Opdateret 21-05-2017
Svendborg KirkegårdeValdemarsgade 715700 SvendborgTlf: 62 21 05 33Fax: 62 80 05 33E-mailWebDesign