Svendborg Kirkegårde

Arkiv - Kapel og Krematorium

Allehelgens søndag i Svendborg Kirkegårdskapel

Af Kirkegårdsinspektør Tommy Christensen

I 1896, 75 år efter Svendborg Assistens kirkegård blev taget i brug, indviede man et nybygget kirkegårdskapel. Et lille kapel med plads til små hundrede personer, der var ventet med længsel, idet man savnede en egentlig begravelseskirke i byen.

I slutningen af 1700-tallet blev den gamle klosterkirke taget ud af drift. En kirke som i høj grad var kirken man valgte, når der var tale om død og begravelse. Kirkegården omkring klosterkirken var da også den største kirkegård i byen på den tid. Klosterkirken blev revet ned i starten af 1800-tallet, og man anlagde Svendborg banegård på arealet. Ligeså naturligt det var at blive døbt, konfirmeret og gift i Sct. Nicolai og Vor Frue kirker i byen, lige så naturligt var det at foretage begravelser fra Klosterkirken, en funktion som naturligt overførtes til det nybyggede kirkegårdskapel.

Et smukt lille kapel, som også i dag er meget brugt i forbindelse med bisættelser og begravelser, ikke kun af folk fra byen, men af folk fra hele det sydfynske område. Vi har i dag omkring 250 - 300 handlinger om året, og kapellet er nyrenoveret og fremstår faktisk indvendigt, som da det blev indviet i 1896, når der tænkes farver på vægge og det smukt dekorerede loft.

Bisættelser og begravelser - det er det vi kan. Men et nyt element har sneget sig ind de senere år - nemlig en smuk og stemningsfyldt Allehelgensandagt.

Allehelgens søndag klokken 16 samles man i et flot pyntet kirkegårdskapel med masser af levende lys, og sygehuspræsten er midtpunkt i en lille smuk andagt, krydret med et par salmer, orgelmusik og musikalske indslag af solister. Klokken 17 forlader man kapellet, nu i skumringen, medbringende et lys, som man kan sætte på et gravsted. Kirkegården er illumineret med masser af fakler og naturligt pyntet med nyfalden løv. En smuk og dejlig tradition med en helt egen stemning.
Assistens Kirkegård
Oversigskort
Fredens kirkegård
Oversigskort
Sct. Jørgens Kirkegård
Oversigskort
 
Kapel og Krematorium
Oversigskort
 
Historie og Kultur
 
Administration / Kontakt
Vedtægter
Priser
 
Forside
 
Opdateret 2-03-2018
Svendborg KirkegårdeValdemarsgade 715700 SvendborgTlf: 62 21 05 33Fax: 62 80 05 33E-mailWebDesign