Svendborg Kirkegårde

Arkiv - Historie og Kultur

MAJ 2018: Farvel til syndefaldet

I maj måned måtte Assistens Kirkegård sige farvel til skulpturen "Syndefaldet". Efter en gennemgang af den 15 år gamle træskulptur viste det sig, at det ikke var forsvarligt at lade den blive stående.

Syndefaldet blev indviet i maj 2003 i forbindelse med Svendborgs 750-års byjubilæum. Den var skåret ud i et gammelt elmetræ på kirkegården, med motorsav af trækunstneren Allan Bo Jensen.

Træet var oprindelig plantet da Assistens Kirkegård blev indviet tilbage i 1821. Det voksede sig siden stort og smukt, indtil elmesyge omkring 1999 fik tag i træet, så størstedelen måtte fældes. Skulpturen blev herefter udskåret i den nederste del af stammen, som på det tidspunkt kunne bevares.

Men ved en aktuel kontrol af træets tilstand her i 2018, så kunne det konstateres, at stammen var angrebet af svamp og biller.

Inspirationen til skulpturen var hentet direkte fra Første Mosebog og Biblen. I toppen af træet var der fæstnet et guld-belagt æble. Under det sås Adam og Eva samt slangen, der snoede sig op af stammen.

Syndefaldet blev i 2003 skænket af gravstedsejer Verner Nielsen, hvis kone og forældre ligger på et gravsted på Assistens Kirkegård. Uden denne donation havde det ikke været muligt, at få udført skulpturen, som har været til stor glæde for kirkegårdens brugere i alle årene, og fra start blev et ikonisk kunstværk på Assistens Kirkegård.

Frem til kirkegårdens kommende 200 års jubilæum i 2021 bliver der nu arbejdet på, at rejse midler til en ny skulptur. Det kan endda blive en ny træskulptur, da der er egnede gamle træer i samme område på kirkegården.

 Assistens Kirkegård
Oversigskort
Fredens kirkegård
Oversigskort
Sct. Jørgens Kirkegård
Oversigskort
 
Kapel og Krematorium
Oversigskort
 
Historie og Kultur
 
Administration / Kontakt
Vedtægter
Priser
 
Forside
 
Opdateret 6-07-2019
Svendborg KirkegårdeValdemarsgade 715700 SvendborgTlf: 62 21 05 33Fax: 62 80 05 33E-mailWebDesign