Svendborg Kirkegårde

Arkiv - Historie og Kultur

AUG 2016: Stor teaterforestilling til augustFor sjette gang inviterer kirkegårdsinspektør Tommy Christensen fra Svendborg Kirkegårde til kirkegårdsspil på Svendborg Assistens Kirkegård. Billetsalget er i fuld gang og kan købes hos www.sydfynsbilletten.dk.

"Livet, der var engang 6 - I Krig og Fred" hedder årets spil, og der opføres kun seks forestillinger fordelt på dagene 4. og 5. august kl. 17 og 19, samt 6. august kl. 15 og 17.

Hver forestilling varer ca. halvanden time og foregår på to lokaliteter på Svendborgs smukke parklignende kirkegård i midtbyen. 1. akt på den gamle del af kirkegården, som i år runder de 195 år og 2. akt i Columbariet (urnegården) med en lille gåtur med musik i spidsen mellem de 2 steder, hvor der er opsat bænke med plads til 100 siddende gæster hvert sted.

Igennem det sidste år har et historisk udvalg ved kirkegården været i gang med at finde historierne, og disse er så blevet afleveret til journalist, teaterleder og instruktør Marianne Kjær, som også har stået for de tidligere kirkegårdsspil:

2003: "Livet, der var engang - en dramatiseret kirkegårdsvandring" (anledning var                                                                     Svendborgs 750 års byjubilæum)
2005: "Livet, der var engang 2 - 1845 og 1945" (H.C. Andersen og Svendborg /2.                                                                     Verdenskrig og befrielsen)
2007: "Livet, der var engang 3 - Købmænd og kaptajner"
2010: "Livet, der var engang 4 - Mellem himmel og jord"
2013: "Livet, der var engang 5 - Slægters gang - Rig og fattig"

Marianne Kjær har skrevet manuskriptet og spundet den røde tråd i historierne. Hun spiller selv med i stykket og står desuden for instruktionen af de medvirkende, der er i alderen fra 6 til 94 år. Mange er fra Svendborg FritidsTeater og Svendborg Senior Scene, men også andre fortællelystne sydfynboer er involveret i at fortælle om kendte som ukendte svendborgeres spændende historier. I alt er 85 personer lige fra kirkegårdens gartnere til skuespillere, korister, musikere, historikere og øvrige medhjælpere involveret i de 3 spilledage, hvor alle gør deres yderste for at formidle, hvad der er sket gennem tiden i Svendborg.

De historiske skikkelser genopstår i professionelle make-upartister og kostumieres fantastiske maskeringer, og med kor og musik, som organist og multimusikeren Povl Chr. Balslev har komponeret og arrangeret, fortælles om Svendborg og svendborgere gennem krigene i 1864, 1. og 2. Verdenskrig, men det handler også om andre kampe end krigsherrernes. Kvindekamp, kirkekamp, klassekamp og ikke mindst kunstneres kamp er med i det farvestrålende persongalleri, og man kommer til at høre rørende, sjove og dramatiske beretninger fra 1516 til 2016.

Den gennemgående person er digter og æresborger Johannes Jørgensen i ung udgave, men man møder også billedhugger Kai Nielsen; grevinde Danner; byfoged von Jessens hustru; købmænd med angst for deres sjælefrelse i tiden før Martin Luther; menig og officer i 1864 samt de første skippere, der sejlede de sårede soldater fra Als til Svendborg, hvor omsorgsfulde sygeplejersker tog sig kærligt af deres pleje.

Der er to tjenende Marier: Marie Jensine Busch, der var den sidste unge pige i huset hos H.C. Andersen samt slagterfrue Marie Ohm, der var i huset hos Bertolt Brecht og Helene Weigel, men man møder også forfatter, humannist og feminist Karin Michaëlis; Danmarks første kvindelige læge Nielsine Nielsen; Svendborgs første kvindelige byrådsmedlem Anna Redder; den eventyrlige lærer, degn, tegner og nissedigter Valdemar Våben; skoleleder Ida Holst; personer omkring byens "Grand" på den tid Wandalls Hotel; 2. Verdenskrigs helte og ofre i Svendborg; pensioneret skolebibliotekar Niels Christensen fortæller om sin morfars skæbne under 1. Verdenskrig og som nutidsvidner taler Christian greve Ahlefeldt-Laurvig-Lehn fra Hvidkilde Gods og byens sidste lyslevende frihedskæmper Mogens Sand.

Efter forestillingen kan man lægge vejen forbi "Café Evigheden", der er placeret ved siden af Columbariet, og her kan man snakke videre om den lokalhistoriske teateroplevelse, som man lige har overværet, eller man kan gå rundt på kirkegården og besøge de gravsteder, hvor mange af de omtalte personer fra skuespillet er stedt til hvile.Assistens Kirkegård
Oversigskort
Fredens kirkegård
Oversigskort
Sct. Jørgens Kirkegård
Oversigskort
 
Kapel og Krematorium
Oversigskort
 
Historie og Kultur
 
Administration / Kontakt
Vedtægter
Priser
 
Forside
 
Opdateret 25-08-2016
Svendborg KirkegårdeValdemarsgade 715700 SvendborgTlf: 62 21 05 33Fax: 62 80 05 33E-mailWebDesign