Svendborg Kirkegårde

Arkiv - Historie og kultur

DEC 2005


Højtideligholdelse af 60 årsdagen for Danmarks befrielse 


"LIVET DER VAR ENGANG 2 " blev spillet der den 18 - 19 - og 20 august 2005:

1845 ved billeder: Et kirkegårdsspil der vil fortælle om Svendborg og Svendborgensere på H.C. Andersen´s tid.

1845

Man kan spørge sig selv om hvad H.C. Andersen havde med Svendborg at gøre, og dertil må svares temmelig en del. I 1930 var der en artikel om en sød ældre dame som fyldte 80 år på det tidspunkt. Marie Busch som hun hed fortalte i den forbindelse om sin tid som ung pige i huset hos H.C. Andersen. Her arbejdede hun i 2 1/2 år til kort tid før digteren døde. Marie døde i 1934 og blev efterfølgende begravet på Svendborg Assistens kirkegård. H.C. Andersen kom ofte på besøg hos pastor Bredsdorff, sognepræst ved Sct. Jørgens kirke, han kendte familien igennem Collinslægten.
Vi vil også gerne fortælle om spændende Svendborgensere som levede på den tid, feks. Pjentemøller Morten Jørgensen, Justitsråd Theil, Johannes Jørgensens morfar, madam Børgesen og mange flere.1945 ved billeder:
2 del af spillet omhandler spændende historier som fandt sted under besættelsen i 2 Verdenskrig.

1945
Vi har en del skæbner liggende på kirkegården, folk der for en dels vedkommende gjorde en forskel. Der har også været et par nutidsvidner til at spille og fortælle, en modstandsmand og en krigssejler. Der er den tragiske beretning om Halbergfamilien, vi har historien om Justitsminister Aage Ludvig Holberg Elmquist, Vinhandler Hansen´s hustru Jensine Hansen som brændte inde og dermed blev et terroroffer, disse og mange andre skæbner gør at vi tør love en oplevelse ud over det sædvanlige.

" LIVET DER VAR ENGANG 2"
Der blev som skrevet ovenfor spillet skuespil på kirkegården den 18. - 19. og 20. august 2005, med 2 forestillinger hver dag. Alt var udsolgt og der vrimlede med liv på Svendborg Assistens - kirkegård disse dejlige sensommer eftermiddage.

Vi der medvirkede havde nogle dejlige uger med mange øvninger og fælles strabadser. Men netop dét giver et helt unikt sammenhold, og når resultatet er godt, er intet arbejde for stort.

 

Højtideligholdelse af 60 årsdagen for Danmarks befrielse.

Den 4 maj 2005 afholdtes der på Svendborg Assistens- kirkegård en meget smuk mindehøjtidelighed arrangeret af Svendborg Kommune.

Aftenen startede med gudstjenester i alle kirker, hvorefter man samledes ved Rådhuset og gik i fakkeloptog til Mindelunden på Assistens kirkegård. 5 - 600 mennesker deltog og det var meget stemningsfyldt. Christian Greve Ahlefeldt - Laurvig - Lehn bød velkommen og der var efterfølgende taler ved Borgmester Jørgen Henningsen og Ole Martinussen fra Frihedskampens Erhvervshæmmede.
Frihedsbudskabet blev afspillet og der var Prolog ved Marianne Kjær. Der var musik og korsang og og fællessange og vejret var perfekt, alt i alt en meget smuk aften.

Dagen efter var der den traditionelle mindehøjtidelighed ved Krigergravene fra 1864 med kransenedlæggelse og sang og tale.Med venlig hilsen
Tommy Christensen
Kirkegårdsinspektør

 

 


Assistens Kirkegård
Oversigskort
Fredens kirkegård
Oversigskort
Sct. Jørgens Kirkegård
Oversigskort
 
Kapel og Krematorium
Oversigskort
 
Historie og Kultur
 
Administration / Kontakt
Vedtægter
Priser
 
Forside
 
Opdateret 18-05-2016
Svendborg KirkegårdeValdemarsgade 715700 SvendborgTlf: 62 21 05 33Fax: 62 80 05 33E-mailWebDesign